Politikens visioner var finns de?

Vi lever i en tid utan politiska visioner kan man tycka. Den hetaste politiska diskussionen smäller kring rasism och skola idag. Ingen brinner för större globala visioner i spåren av Immanuel Kants Den eviga freden där hela världen går samman som en enda federation och avslutar alla krig. Idag kanske krig skulle kunna kompletteras med miljöförstöring, global uppvärmning och sjysta arbetsvillkor för världens fabriksländer.

Skulle det inte vara en upphetsande fin v
ision med ett demaokratiskt politiskt styre i världen som kunde sätta sig ned och bara bestämma, ok nu avskaffar vi de värsta klimatutsläppen, de som inte har lust att anpassa sig hamnar i fängelse… Om de bråkar har världsfederationen en världsfederationspolis till hands, med monopol på kärnvapen och allt. Ok, nu blev baksidan av myntet synligt. Ju mer makt, ju mer risk för maktmissbruk? Ok, kanske… Men är det ändå värre än dagens kaos i världen med klimatmöte på klimatmöte som aldrig når ett fast beslut, allting bara drunknar i kortsiktiga kapitalistiska vinstintressen.

Länderna sitter fast i dilemmat att de om just jag och mitt land trappar ner på miljöeffekterna och skapar bra arbetsförhållanden så bli vi loosers i världsekonomin eftersom alla andra spelar fult. Ok, detta är inget nytt dilemma. Det är mycket välkänt och gammalt och en typ av spelteori. Vore det inte cyniskt att låta sådana spelregler stoppa Sverige att vara ett föregångsland i att satsa stenhårt på en fantastisk miljöpolitik och en fantastisk solidaritetspolitik?

Kanske dags för ett nytt parti att startas, Världsfederationspartiet? Eller är partier fel väg till makt idag? Kanske en facebookgrupp eller ett nyskapande företag inom lobbyverksamhet är det rätta?

Albin

Detta inlägg postades i Albin Axén, Blomsteräng. Bokmärk permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *