Häxorna, av Roald Dahl på Dramatens lilla scen

Du har mycket att göra just nu. Det var ett tag sedan du gick till teatern. Det blir mest streamade TV-serier eller kanske en bio någon gång. Men. Du tänker, skall jag ta med barnen på teater, är det värt det?

Svaret är ja, det är det faktiskt. Oavsett om du köper de dyraste eller billigaste biljetterna är Dramatens lilla scen bra för alla. Stolarna sluttar symmetriskt ner mot en ganska ”grund” scenen som visar alla i bredd.

Häxorna, Foto Christian Friedländer.

Häxor är en skön lagom läskig historia för barn mellan 8-18, med föräldrar och annan släkt.

Kortfattat handlar historien om en engelsk pojke vars föräldrar tragiskt gått bort, som inte så galen i att bo med sin mormor i Norge. Men med hjälp av fascinerande historier om riktiga förklädda häxor blir livet ett äventyr med mormor. De beger sig på en båt(säng) till England för att rädda världen. Från vad? Jo ett härligt gäng häxor som skall förvandla alla barnen till möss.

De finaste scenerna blir de mellan pojken(John Österlund) och mormor(Mia Benson). Men det blir både roligt och lite skrikigt á la Helan och Halvan med kypare, kockar och roliga läkare spelade av Danilo Bejarano, Johannes Bah Kunhnke, Emma Österlöf, Elin Klinga och Karin Franz Körlöf.

Scenografin av Christian Friedländer är smart och stämningsfull. Den blir med små medel och bra ljus både sovrum, Hotel eller matsal.

Budskapet i Häxorna uppfattar jag som att även en liten person kan vinna över större och starkare med list. Samt att livet kan vara bra även om man råkar illa ut av olika anledningar.

Pojken och mormodern är de goda och häxorna de onda. Men häxorna är samtidigt underhållande, lite korkade och lättlurade. Barnen älskar det mesta med denna pjäs, den lyckas verkligen hitta en balans mellan det läskiga, äckliga och det lustiga.

Det jag som vuxen kunde önska är att dosen ”Hela och Halvan” och ”Folkan-fars” kunde minskas och dosen ”Pojken-bygger-relation-med-mormor” kunde öka. Även barn kan hantera och ta till sig de subtila nyanserna i deras relation av trött mormor, ledsen pojke som ändå blir fin med häxornas, den grymma yttre ondskans och dödens, hjälp.

Albin Axén

För alla detaljer kring pjäsen se denna länk: >>

Översättning

Ragnar Strömberg

Dramatisering

David Wood

Scenografi

Christian Friedländer

Kostym

Jenny Ljungberg

Peruk och mask

Linda Hyllengren och Lena Bouic-Wrange

Detta inlägg postades i Albin Axén, Barn, Dramaten, Teater och taggades , . Bokmärk permalink.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *