Trender 2018

Enkelt och kortfattat, 2018 års fyra trender:

Naturvin

Ännu är begreppet naturvin i princip helt okänt men det kommer att explodera under 2018 i alla kanaler, som sociala medier, TV, Radio och tidningar.

Det är ingen slump. Det som är trendigt i de större städerna som exempelvis Paris, kommer ofta hit efter några år.

Jag har själv inte smakat naturvin men kommer snarast att göra det efter att ha läst boken ”Paris för foodisar”(Natur o Kultur, 2017) av Elin Unnes. Jag vet, ett fånigt begrepp foodis, men oavsett detta är det underhållande och lagom pretto skrivet. Exempel på citat: ”Det finns väldigt många naturliga bordsviner. En anledning är den här: För att få skriva odlingsområdet på vinflaskan krävs att vinet har har vissa egenskaper som överensstämmer med hur vin från just det området skall vara. Bourgogne skall alltid smaka Bourgogne. Och eftersom naturviner ofta är så otypiska struntar många odlare i att ens ansöka om ursprungsmärkning, eftersom risken att de får nej ändå är stor. Istället ber de bara någon lokal unge skriva ”bordsvin” på en bit papper, sen är etiketten klar och vinet redo att drickas.”

Ett tips från boken: röd Morgon från Marcel Lapierre. En vinodlare som ägnat hela sitt liv åt naturvin. På systemet finns lite olika naturviner att köpa, se länk till tipset: >>. (Sök annars på ”naturvin” på Systemets webbsida)

Kort definition: Naturvin är ett sätt att försöka framstämma vin med ett minimum av teknisk hjälp/jäst/smaker/tillsatser samt på ett ekologiskt sätt.

Griskind

När jag skulle fråga det italienska matproffset Roberto på l’Agora, hur man verkligen gör en riktig Pasta Carbonara gav han svar. Svaret är att man steker lufttorkad griskind. Så klart. Utan tillsatt fett. Sedan kokar man pastan, häller ned det på den stekta griskinden med lite av vattnet, låter bubbla ihop. Tillsätt lagrad ost, Pecorino eller Parmesan, en äggula, svartpeppar och… Klart! Helt fantastiskt gott. Köttet har stor mängd umamismak och en alldeles speciell arom.

Lite mer udda och smakstarka delar av djuren som vi kan njuta av i mindre mängder kommer att ersätta de överdimensionerade stekarna och skinkorna på julen. Mindre mängder kött från ekologiska mindre gårdar ersätter allt mer stordrift. Både för miljön och för smaken.

Lokal turism

De långa och miljödestruktiva flygresorna(över 300 000 svenskar till Thailand/år) kommer att ersättas av kortare resor med tåg/buss/bil.

Storstadsmänniskor kommer att hyra stugor i avfolkade eller glesbefolkade områden någon timme från staden. Köpa med mat, laga, njuta av lugnet, luften och tystnaden.

Det finns många slott och liknande att se, testa ridning, skytte eller bara promenera vid en sjö. >>

 

Lappade kläder

Det är fortsatt sorg. Alltså svart på svart. När det svarta tar slut är det indigo. Mörk indigo. Men till sommaren 2018 har alla fått nog och en trasig pastellfärgad motreaktion kommer.

Apropå trasig kommer det att bli exklusivt att ha låtit laga sina trasiga jeans och andra byxor, ju fler ärr ju bättre. För miljön och för smaken.

Blomsterängen

Detta inlägg postades i Albin Axén, Blomsteräng och taggades , . Bokmärk permalink.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *