Tekniska museet och Thielska galleriet.

Vad skall man göra en helgdag i Stockholm?

Mina tips med barn är Tekniska museet, utan barn är det en promenad till Thielska galleriet.

På Tekniska museet är det laddat med roliga fysiska och lärorika stationer. Barnens favorit är ”skrikrummet” där alla kan ägna sig åt en stunds primalterapi.

Sedan finns det de roliga små ”vagga-framåt-bilarna” eller varför inte den klassiska Mindball, där man med pannband skall tänka sig en liten boll i mål. Dock går inte riktigt att förstå om man skall tänka mycket eller lite för att vinna, eller så har jag inte tänkt tillräckligt för att förstå detta bara…

I min barndom var Tekniska Museet en stor lockelse, speciellt malmgruvan och de olika modellerna av tekniska innovationer man kunde sätta igång med en liten knapp. Dock är hela den teknikhistoriska delen av museet satt inom parantes för att istället vara mer av ett underhållningsmuseum och det behöver inte vara fel i sig.

Gruvan finns kvar och en del av de gamla tekniska objekten hänger och dinglar som vanligt i den stora salen. Men dessa saker springer barnen snabbt förbi. Skulle dte gå att vara både underhållande och bildande kring teknikhistoria? Samt lite med pedagogiskt förklarat hur mycket tekniken och kanske hela vetenskapen betyder för människan speciellt sedan 1800-talet.

En avdelning jag saknar är programmering för alla, en ständigt pågående workshop i enkel programmering kanske i språket Scratch?

Här finns ju en mycket tydlig funktion för museet. Museet erbjuder elevgrupper dessa saker men det borde vara en del av alla besökares verksamhet anser jag.

Hur som helst går vi aldrig besvikna från det stora kantiga huset.

På Thielska galleriet hänger de ständigt aktuella mästerverken från tidigt 1900-tal. Zorn, Munch, Fjaestad, Hill, Jansson, Liljefors, Larsson och alla de andra.

Hela huset specialbyggdes åt den tidens rikaste svensk, den konstpassionerade Ernst Thiel som, visade det sig, hade fantastisk känsla för samtidens främsta yngre konstnärer, i alla fall de manliga, vilka han hjälpte och köpte konst av. Fjeastad var även inblandad i inredningen av huset som optimerades för att visa Theils konstsamling. Denna var den största i norra Europa då.  Lyckan blev dock kort, Thiels fru lämnade familjen bara efter att de bott i huset några år och dog lite senare av en överdos opium, på Öland.

Thiel och barnen bodde ett tag till i huset till Kreugerkrashen tvingade honom att sälja allt för 50 miljoner till staten. Det gick ingen enorm ekonomisk nöd på Thiel efter detta men huset blev ett museum och stora delar samlingen kunde bevaras, som tur är.

Det har alltid fascinerat mig att Nietzsches dödsmask finns i huset, var säger jag dock inte.

Hur kom Nietzsche in i bilden av konstnärer och finans under denna tid? Antagligen handlar det om Nietzsches energi. Liksom Munchs energi. Hela husets energi. Det ser ut som en stor gräddbakelse men det andas punk och uppror mellan raderna. En rå kraft i de nakna kropparna, en strävan efter sanning och ren skönhet, inte vara snygg borgerlig dekor.

För övrigt är kaféet i museet också energi, samma regi som tidigare styrde Rsendals Trädgård.

 

 

Den tillfälliga utställningen visar från och med nu 18 februari 2017 Rörstrands porslin.

Så ta en tur till Tekniska sedan mot Blockhusudden, lite då och då!

 

Albin Axén

 

Detta inlägg postades i Albin Axén, Konst. Bokmärk permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *