Karlsson på hett plåttak

Karlsson på taket ges på Dramatens stora scen.

Detta sammanföll lustigt nog med att jag just höll på att läsa samlade Karlsson på taket-böckerna för mina två åttaåriga barn. Se det var med höga förväntningar jag och barnen tog oss till deras premiärbesök på stora scenen.

kpt_karlsson_pa_taket_0493Karlsson är en lite speciell figur i Astrid Lindgrens sagovärld. Han är lite obehaglig tycker många. Själv gillade jag den knubbige lille mannen i sina bästa år som barn. Antagligen kräver han ingen presentation för läsaren, men kortfattat kan sägas att Lillebror lever med en medelklassfamilj högst upp i ett 1800-talshus i Vasastan på 50-talet. Han är yngst och känner sig ganska utsatt för den övriga familjens makt med två betydligt äldre syskon. Han är ändå mammas gullegris men samtidigt lite vild och krävande. Men till skillnad från t ex Emil i Lönneberga är Lillebror mer kuvad och trängd av borgerlighetens konventioner.

Plötsligt kommer Karlsson på taket, som är allt det som Lillebror inte vågar eller klarar av att vara. Egoistisk, ouppfostrad, retsam och ändå helt autonom alla andra människor.

Karlsson är en kuf, en outsider och ändå rätt lycklig. Framför allt kan han flyga med en mystisk propeller som sitter fast i honom likt en speciell begåvning.

Karlsson är en blandning av den där proletäre och vilda vännen mamma inte vill ha in bland prydnaderna och samtidigt den där lite alkoholiserade butiksinnehavaren som älskar att skoja med barnen och som själv är barnslig och som barnen älskar. Han som inte har barnen själv. Älskad i Ryssland så klart.

Kanske är Karlsson en slags anarkistisk klassrevolutionär? En slags performancekonstnär? Han bor ovanför allting, i det lilla tidlösa röriga men mysiga minitorpet. Lite som Abbe och hans alkoholiserade men snälla pappa och ledsna mamma i Madicken-sagorna. De stör idyllen men det skulle inte vara spännande utan dem.

Hur har då Dramaten tolkat denna fina saga?

Uppsättningen smackar på med Sören Brunes påkostade men lite väl intrikata scenografi som snurrar en aning för mycket. Men det är perfekt 50-talsaktig live-Jazz.

Lillebror spelas bra men en aning lojt och coolt av Nour El Refai. Krister Henriksson spelar på eyt inspirerat sätt men har lite svackor där han verkar lite på sin stjärstatus men den bryr sig inte barnen om. Men han funkar trots allt helt ok. Det är roligt att de har med de underbara turerna med den brutala Fröken Bock som faktiskt också ger Lillebror en örfil i boken.

kpt_karlsson_pa_taket_0522I birollerna finner man dock de de starkaste prestationerna, som Rakel Benér Gajdusek i rollen som Bettan, full av kaxig energi och helt underbart explicit i den bästa scenen där Lillebror och Karlsson sabbar hennes date. Eller rättare sagt nästan inledda samlag.

Överhuvudtaget är det en uppdaterad Karlsson på taket där de röker på scenen, de svär, det antyds på sex, men helt i linje med vad barnen av idag ändå möter till vardags i media och film.

Karlssons hus är snarast en bild av ett överdekorerat färgstarkt litet rum á la mellan österns röda och lila färger.

Här ges Karlsson en ny aktuell innebörd som det främmande i en etisk aspekt. Då kunde det varit ännu roligare om han spelats av en skådespelare med t ex mörkare hudfärg?

Summan av det hela är i alla fall att barnen gillade pjäsen, men kanske inte lika starkt som de älskar böckerna.

Men hurra för att det ges påkostad ambitiös barnteater på stora scenen!

Albin Axén

kpt_karlsson_pa_taket_0158Nour El Refai
Lillebror

Krister Henriksson
Karlsson

Joaquin NaBi Olsson
Bosse

Rakel Benér Gajdusek
Bettan

Janna Granström
Mamman

Leonard Terfelt
Pappan

Pierre Wilkner
Fru Bock med flera

Minna Tägil
Gunilla

Wilhelm Johansson
Krister

Regi
Alexander Öberg

Scenografi
Sören Brunes

Kostym
Zofi Nilsson

Peruk och mask
Anne-Charlotte Reinhold

Musik
Georg Riedel

Kapellmästare, samt urval och arrangemang
Peter Tikkanen

Bas
Henrik Bengtsson
Slagverk
Michael Edlund

Ljus
Anders Johansson

Fotograf Roger Stenberg

Detta inlägg postades i Albin Axén, Barn, Dramaten, Teater. Bokmärk permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *