Ett museum med melankoli och skönhet

Inget ställe kittlar väl alls vår vurm för tekniken så som Tekniska Muséet. Detta är ett hus perfekt att besöka för barn och föräldrar. Det finns kluriga små upptäckter och återseenden för alla åldrar. Det är en blandning av melankolisk nostalgi och krass förnuftskult kring detta museum.

Teknik vad är det? Kanske en slags materialiserad vetenskap? Blandat med konst, i en delvis hantverksmässig betydelse men även i en mer idébaserad, jag tänker på själva design. Som i arkitektur.

Melankolin kommer kanske av att gammal teknik ofta bara ses som gammal o ordets värdelösa bemärkelse. Men inte för barn och nerdar. Vi älskar den gamla tekniken. Jag älskade telefonmuseet där en massa telefoner fanns att se. Det har tagits bort nu, men modelljärnvägen är som tur var kvar. Dock vill museet även visa den lite ny teknik men det är förvånande hur lite ny teknik som verkligen exponeras. Ibland har det blossat upp fina satsningar som t ex kommit från London. Nu har man även satsat på en uppdaterad utställning med härligt 70-tals-science fiction-känsla á la filmer som 2001, A Clockwork Orange eller den design som var stor när plasten kom på 60-talet. Apropå det, tänk den fina tanken om tekniska breddade och tänjde lite på sin definition av teknik och inkluderade lite av design, medieteknik och textilteknik bara som exempel. Eller att det även kunde finnas en del som tog upp området där teknik möter konst? Det skulle kunna bli ett slags litet Parisiskt Boubour i Stockholm.

Men nu har vi Tekniska, men 4d-biograf, gruvor och lekrum. Det är inte heller helt fel. Själv har jag underbara barndomsminnen av detta museum, jag älskade alltid att direkt springa fram till en modell av en gammaldags gruvpump i stora hallen rakt fram. Sedan att ta sig ned i de mörka gruvorna med skräckblandad förtjusning. Jag märker dock att mina egna barn just nu mest älskat att stå och skrika och mäta decibelnivån med hörlurar på i den nya avdelningen Mega Mind. Dock känns det som att denna avdelning kunde haft mer spektakulär teknik, kanske en flygsimulator, eller andra riktigt avancerade simulatorer?

Jag är nyfiken på deras satsningar på programmering för barn. Det skulle verkligen kunna betyda skillnad i framtiden för många barn om den kom ut till alla besökare?

Albin Axén

Detta inlägg postades i Albin Axén, Museum. Bokmärk permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *