På spänd lina och med många bollar i luften

Från föreställningen Handspun/Bruit de Couloir på Dansens hus 2015.

Från föreställningen Handspun/Bruit de Couloir på Dansens hus 2015.

När lamporna tänds efter föreställningen märker jag att en bekant sitter på raden framför mig med sin familj. De frågar direkt vad jag ger föreställningen ”Handspun” för betyg och jag är rätt nöjd och säger att delar var briljanta. Min tidigare chef skrockar och säger att han tycker det var ett lågvattenmärke. Pajaskonster. Linus på linjen. Hans dotter som är kring 10 år gillar dock det hon har sett och då säger han att han nöjer sig. Det var för hennes skull de var där ändå.

Men Handspun/Bruit de Couloir, som inleds med Sanna Vellavas blansakt i rep till vacker cello har skapats av luftakrobaten Ilona Jäntti och kompositören Luke Style är i mina ögon fin. Inga pajaskonster. Det är enkelt och rent, ibland lite för händelsefattigt för att upprätthålla intresset dock.

I ”Bruit de Couloir” är koreografen och jonglören Clément Dazin desto mer spännande och dansant. Street och fantastisk precision i en jämn kombination som ömsom är hissnande vackert och ömsom är övertydligt. När han dansar stress är det ibland löjligt enkelt visat i hur han tappar greppet (förlorar kontrollen över bollarna) medan när han visar oss åldrandet ger en både humoristisk och varm bild av hur det kan vara. Den gamla kvinnans röst som talar får många i publiken att skratta av igenkännelse och kanske, panik.

Läs mer på Dansens hus hemsida.

Anita Emthén

Texten publiceras även på anitaemthen.com


Detta inlägg postades i Anita Emthén Norrblom, Blomsteräng, Dans och taggades , . Bokmärk permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *