Just nu

Det enda vi vet säkert är nuet. Det förflutna har hänt, det är något vi kan minnas mer eller mindre korrekt. Framtiden har inte hän, den är bara mer eller mindre sannolik. Men nuet är säkert det upplever vi just nu. Men hur länge pågår nuet? Är det en sekund, en hundradels sekund, en minut? Eller mer? Säg att nuet är fem minuter, kanske väl generöst tilltaget. Det ger ändå bara en strimma säker kunskap. Resten är spekulation. Ändå uttalar sig människor ständigt som om de visste väldigt mycket väldigt säkert.

Att öppna sig för det okända, det ovissa, kan det ge oss någonting? Kanske vi kommer närmare verkligheten som den är, så oviss och oformlig som den verkligen är? Den verklighet som finns i våra tankar är ju som en simulering, den kan vara på de mest fantastiska vis. Fylld av fantasier och sagor. Det är inget fel med det. Men vi måste minnas att den inte är mer än våra fantasier som inte finns i verkligheten utanför. Verkligheten utanför kan ge oss en skonsam tröst när våra fantasier kollapsar.

Fantasierna vi skapar närs av andras fantasier. Vi dras till de perfekta fantasierna, de rena odödliga och eviga tankarna. De perfekta lösningarna. De rena linjerna. Det begripliga. Det överskådliga. Det förutsägbara. Inget konstigt att vi söker dessa lösningar för de ger oss trygghet. Men vi missar någonting på köpet. Vi missar insikten om att verkligheten inte är på det viset. Vi lurar oss själva.

Det kan vara Sverigedemokrater som vill skapa ett förenklat land där alla passar in i ett enkelt tydligt ideal. Det kan vara en marknadsvision där alla skall passa in i rollen lönsam egoistisk arbetstagare eller arbetsgivare. Det kan vara en socialist som söker en enkel vision där alla passar in i rollen som perfekt osjälvisk arbetare eller partiideolog.

I alla människans verksamheter söker vi spelregler, en grund för spelet. I språket finns regler vi följer. Detta är naturligt. Dessa regler ger oss säkerheten. Men reglerna är inte verkligheten. De måste placeras i rätt prioritering. Det är den föränderliga konfliktfyllda och rörliga verkligheten bortom reglerna som vi måste söka efter och tolka, likt en schackspelare som avläser en helt ny situation på spelbrädet. Uppfinner nya regler i nuet.

Allt finns i nuet om vi vill se det. Alla svar. Alla frågor. Våga se nuet.

En hjälp på vägen att bli inspirerad är att besöka Tekniska Museet just nu. De har en interaktiv mediautställning från London som ger aha-upplevelser, speciellt kul att ta med barnen. Den häftigaste installationen är en vägg där ens egen siluett projiceras och man får vingar om man sträcker ut armarna. Om man dessutom flaxar med dem och hoppas lite kan man flyga rakt upp. Min dotter var tvungen att visa hur. Hon fattade direkt. Hon lever i nuet.

Albin Axén

Detta inlägg postades i Albin Axén, Ledare. Bokmärk permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *