Detaljrikt, roligt och nära perfektion, NDT

Paul Lightfoot och Sol León på Dansens hus 2014

Paul Lightfoot och Sol León på Dansens hus 2014

”Postscript” (koreografi: Paul Lightfoot/Sol León) framförs till stråkar och piano (Philip Glass) och är snudd på perfektion. Upplevelsen är ren och dansarna är vitklädda, tekniskt sagolikt lätta i rörelserna och musiken ljuv. Vill man se NDT i sitt esse är det kanske just här man gör det.

I Johan Ingers, ”I knew then” är det van Morrisson som musikleder dansarna och i vanlig ordning är det lust och humor i ett komplett paket. Kostymen är ”ingersk” i gråfärgade skalor och mjukt bomull. Ingen besvikelse här. Men heller inget nytt under solen. Såg denna på Operans scen för ett tag sedan och verket har varken blivit sämre eller förbättrats. Överraska mig nästa gång, vill jag nog säga.

Alexander Ekmans ”Left Right Left Right” är ung och punkig. Här är tempot högt och takten en marsch. Dansarna går på löppand och vi får hela tiden höra dem ”tänka och tala”. Vi skrattar och gillar deras funderingar. Slutscenens film när dansen är ute på stan, bland vanliga människor, är absurd, därför rolig. Han kan underhållning och dansarna är NDT:are, dvs proffs som guidas av en koreograf som vill berätta hur dans kan vara en del av vår vardag.

Läs mer på Dansens hus hemsida samt min sida anitaemthen.com

Alexander Ekman på Dansens hus 2014

Alexander Ekman på Dansens hus 2014

Detta inlägg postades i Anita Emthén Norrblom, Dans och taggades , , , , , , , . Bokmärk permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *