Sweeney Död, Sweeney Todd på Stockholms Stadsteaters stora scen

För den som inte känner till historien Sweeney Todd kan den inledande handlingen kortfattat sammanfattas så här: en ung vacker man bor med en ung vacker fru och deras ettåriga dotter i London. mannen arbetar som frisör och hustruns skönhet lockar till sig den på ytan respektable domar Turpins begär. Turpin lite charmigt spelad av Philip Zandén låter frisören med för ett påhittat brott och skickad till fångkolonin Australien i femton år. Den vackra hustrun våldtas och försvinner, dottern tas om hand av Turpin som styvdotter.

På vägen tillbaka från Australien räddas frisörens liv av en ung skeppspojke som också skall till London. Pojken kommer få en roll längre fram i historien. frisören som tidigare hette Baker, byter nu namn till Sweeney Todd, fast besluten att med alla till buds stående medel hämnas den mäktiga domar Turpin. Striden kan börja!

Till sin hjälp får Todd proffsigt men inte så läskigt spelad av Peter Jöback sin gamla granne, mrs Lovett roligt spelad av Vanna Rosenberg, som likt ett ont genius ger Todd den ena idén mer morbid än den andra. Hennes motiv är att vinna Todds hjärta och tillsammans skapa ett vanligt liv, men Todd använder hennes smarthet till sina egna hämndsyften. Det hela rullar på in i ett allt tätare 1800-tals-Londonskt dimmigt mörker.

Musikalen skrevs ursprungligen som en skräckföljetong just under 1800-talet i London. Historien har fått störst succé som musikal och nu spelas den på Stadsteaterns i Stockholm.

Det bjuds på en slags upphottad lite queer och 80-talsdoftande viktoriansk skräckkänsla i Magdalena Åbergs scenografi och kostym. Det blir lite obehagligt när hjälpredan pojken Tobias Ragg spelad av Anton Lundquist skall ta hand om en del obehagligheter och mer skall inte avslöjas, men det är något riktigt ondskefullt som saknas för att ge de riktigt kalla kårarna.

Budskapet går ut på att du inte skall fastna i dina principer om hämnd utan kunna släppa och gå vidare, verkligen försöka se allt vackert som ändå finns. Till slut är risken annars att du själv blir en kopia av det du hatar allra mest.

Men om du inte ogillar den ibland lite smöriga och repetitiva estetiken hos en klassisk musikal så kan jag rekommendera att se denna påkostade show i sann privatteateranda på Stockholms Stadsteater.

Albin Axén

Sweeney todd – en musikalisk thriller

Musik och sångtexter stephen sondheim
manus hugh wheeler
efter en bearbetning av christopher bond

Premiär 4 december på Stora scenen

Nyöversättning Calle Norlén
Regi Tobias Theorell
Musikalisk ledare/dirigent Mikael Jöback
Scenografi och kostym Magdalena Åberg
Ljus Ellen Ruge
Ljud Oskar Johansson
Koreografi Roine Söderlundh
Mask Susanne Von Platen

I rollerna

Anthony Hope James Lund
Sweeney Todd Peter Jöback
Tiggerska Linda Olsson
Mrs Lovett Vanna Rosenberg
Domare Turpin Philip Zandén
Beadle Niklas Hjulström
Johanna Maja Rung
Tobias Ragg Anton Lundqvist
Pirelli Robin Keller
Ensemble: Tove Edfeldt, John-Alexander Eriksson, Glenn Edell, Michael Jansson, Cilla Silvia, Tua Dominique, Niklas Hjulström, Rudolf Suttner, Vendela Duclos, Joakim Jennefors, Niklas Andersson

Musiker: Johan Ahlin, Birger Thorelli, Magnus Bagge, Jenny Eklund, Martin Höper, Emil Jonason, Jonas Lindeborg, Peter Nilsbo, Patrik Svedberg, Anna Wallgren

Originaluppsättningen i regi av Harold Prince
Orkestrering av Jonathan Tunick
Originally produced on Broadway by Richard Barr, Charles Woodward, Robert Fryer, Mary Lea Johnson, Martin Richards in association with Dean and Judy Manos
Presented by arrangement with Josef Weinberger Limited on behalf of Music Theatre International of New York

Detta inlägg postades i Albin Axén, Musikal och taggades . Bokmärk permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *