Time themes – spänningen stiger

Ser tre koreografier på Operan under namnet Time Themes i mars månad. Du kan läsa mer om dem på Operans hemsida. Mina reflektioner är i kronologisk ordning ok, spännande och genial.

Men det är egentligen för att se Johan Inger jag är där. Han har etsat sig fast inom mig och jag vill alltid lyssna på honom när han har något att berätta. Så med sin humor och sitt språk är han redan innan sista delen av Time themes (som är namnet på den första koreografin) inleds en vinnare.
Det är inte så att de andra delarna, de andra koreograferna, de andra dansarna, är dåliga eller inte underhåller. Men i ljuset av Johan Inger faller de lätt i snabb glömska.

Jag tänker göra denna historia kort. Time themes inleds med Emanuel Gats verk som är människor i rätt dassiga färger som rör på sig till manskörer. Det skulle kunna vara fint och jag skulle vilja utbrista i glädjeskutt. Men det gör jag inte. Han må vara en spännande koreograf, i mina ögon blev första stycket bara en passage till nästa.

Som i sig var en pausfågel, förlagd i Guldfoajén, med en stående publik. En uppbyggd scen med en Rachel Tess som i röd dunjacka dansar, lyssnar på LP-skiva (bästa ljudet) och bär stockar. Det är bra, jag blir varm och längtar ännu mer till I knew then med Inger. Som fullkomligt knockar mig. I fuckin vanlig ordning. Han har alltid humorinslag och de blir sällan krystade. Denna gång är det en kille som lider medan han ser på hur ett förälskat par klär av sig inför varandra. Han lider. Jo vi hör det. Men vi skrattar eftersom han plockar upp skärvor av vad som finns inom oss alla och säger, ja ja, jag är bara människa och så här låter vi när vi lider. Ja, han kvider. Och han rör sig, dansar, faktiskt, på ett underhållande sätt.

Otroligt. Inger gör det igen med mig. Jag är förtrollad och uppspelt när jag lämnar Operan. De två inledande verken var ok och fina. Men det var Johan Inger som gjorde min kväll. Inget ovanligt med det.

Läs mer här: http://www.operan.se/Var-repertoar/201213/timethemes/

Time Themes

Time Themes på Operan i Stockholm

Detta inlägg postades i Anita Emthén Norrblom, Dans och taggades , , , , , . Bokmärk permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *