Hilma af Klint

 

En ljus, fantastiskt fin utställning ges nu på Moderna Muséet, en samling med Hilma af Klints(1862-1944) verk. Det centrala i hennes verk upplever jag vara en vilja att skapa bilder utifrån symetri och blekt klara färger, tillägnade det tidlösa och det ordlösa.

De starkaste verken i grupp är ändå verken Svanen, där af Klint vill beskriva den universella dualismen mellan motsatser och tanken som kan leda bortom dualismen, ett enande. Dels finns bilder av svanar, en svart och vit relaterar lite som ying och yang. Dels finns de abstrakta svanarna som symboliseras av sfärer i olika nyanser och i relation till olika färger och ljus.

Slynglar rekommenderar ett besök i vintermörkret, det lyser upp ett frostigt sinne.

 

Detta inlägg postades i Albin Axén, Konst. Bokmärk permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *