Klassiker – den moderna, den gamla och den för de unga

Så har jag bänkat mig för tre dansklassiker. En grafittitaggad ”Svansjön” i street-tappning på Dansens hus, ”Törnrosa” i klassisk skrud på Kungliga Operan och i samma kungliga miljö, ”Nötknäpparen” med Beskowsk touch. Alla tre starka och givande upplevelser även om jag sett samtliga tidigare.

Svansjön Reloaded

Svansjön/Reloaded. Första gången jag upplevde Fredrik Benke Rydmans Svansjön var på premiären på Dansens hus 2011. Jag var där med en konstintresserad kollega och när de tände i taket satt vi och gapade av hänförelse. Vi började genast fundera på sätt att samarbete med de här människorna på scenen. Vi ville fortsätta vara en del av det vi sett.  Månader efteråt fortsatte jag att prata om föreställningen, dels för att berätta vad jag varit med om och för att återuppleva, men även för att guida människor till samma upplevelse. Och sedan dela den igen.

Som ni förstår var jag mycket förtjust och samarbetstanken spirade. Hur skulle vi göra?

Se klippet av Svansjön/reloaded så får ni lite på näthinnan innan jag fortsätter:

http://www.youtube.com/watch?v=77dZhIc-PJM

Så är det ett år senare och jag lyssnar fortfarande på musiken. Ett år senare är jag fortfarande betagen när jag går på genrepet och kan betrakta koreografens reaktioner eftersom han sitter framför mig. Han har inget att oroa sig för, allt är som det ska vara. Föreställningen har förlängts några minuter och gett drottningen (Jennie Widegren) några roliga minuter tillsammans med sonen Gottfried (Robert Malmborg). That´s it. På gott och ont.

Fredrik Benke Rydman
Fredrik Benke Rydman, koreografen.

Dansen är bra (den som sett dansgruppen Bounce vet vad jag pratar om, du kan inte värja dig) men musiken är minst på samma nivå. Jag lyssnade mycket på Svansjön i efterhand, hade den i lurarna hela tiden: på bussen/på tunnelbanan/i joggingspåret/i mörka gränder på väg till en fest/i tvättstugan/när jag åt/innan jag somnade – överallt. Ok lyssna, det fanns en del som störde mig med Svansjön: att Benke inte verkat ha någon tanke på att utveckla Svansjön på alla plan, som att göra kvinnorna mindre stereotypa i sina roller. Här hade han en chans, en ung som gammal publik där han kunnat påverka, jag är säker på det. Därför, målar jag i denna överlag lyriska text, ett klart minus med tanke på det.

Utöver dansen och musiken är det resten, icke att förglömma, det är i helheten succén ligger: scenografin är lysande och kostymen likaså (futuristisk med en extra snurr) och ljuset är väl genomtänkt.

Den 1 december i år har de gett föreställningen i ett år och sista dansen blir på Yauza Concert Hall i Moskva. De har några datum kvar i Stockholm dock och jag kommer se dem igen den 26 januari. Det är faktiskt ett måste.

Samarbetstanken finns fortfarande där, absolut.

Läs mer om föreställningen, facebooksidan och lite till via länkarna här:
http://www.blixten.se/svansjon
http://www.dansenshus.se/Pa-scen/Stora-scen/Svansjon/
http://www.facebook.com/SwanLakeReloaded?fref=ts

Carabosse
Jan-Erik Wikström som den onda fen.

”Törnrosa” med musik av Tjajkovskij på Kungliga Operan gick under hösten 2012 och fortsätter att spelas i januari och februari 2013. Och det är inte konstigt med tanke på den magnifika föreställning det är. Bara rent kostymmässigt och scenografimässigt är det en äkta saga, det är guld och storslaget och virvlande blomblad och glittrande tiaror. Koreografin, av Márcia Haydée, är snygg och att hon valt en kvinna som den onda fen Carabosse (Marie Lindqvist) hör till ovanligheterna och gillas skarpt. Jag som sett fram emot att se Carabosse blir inte besviken – vilken attraktion när han kommer ut på scenen.  Styrka och sexualitet.  Hängiven sin tro. Arg och bitter men samtidigt så blixtrande vacker. Jo för det är en han, Jan-Erik Wikström, som gör Carabosse för kvällen. Och han är en sådan stjärna i det svepande svarta sidenet som så smart används i scenografin för att leda historien framåt att jag struntar i vem av dem jag ser i rollen. Vi säger Carabosse – hen.

Föreställningen är som gjuten men det finns vissa orosmoment. Som en vacklande och osäker (?) Aurora (Sarah Jane Medley) vars piruetter är tunga, hon verkar inte hitta balans för kvällen.  En del andra i ensemblen vacklar de med, men som helhet är detta en sprakande klassiker som man ska se någon gång i livet.

Musik, film och mer information om föreställningen hittar du här: http://www.operan.se/Var-repertoar/201213/Tornrosa/

”Nötknäpparen” är tydligen en av de största succéerna genom tiderna på Kungliga Operan. Versionen som sedan år tillbaka spelas där är koreograferad av Pär Isberg med handlingen förlagd till Elsa Beskows svenska sagovärld: ”Petters och Lottas jul”. Och det är en lyckad kombination som fungerar fullt ut. Jag sitter med en fyraåring som sällskap och undrar hur de två timmarna kommer att passera. Han är visserligen teater- och musikintresserad men att sitta still är ingen höjdare.

Fast vi är ju inte ensamma och på barnvänliga föreställningar som denna sorlas det på en lagom nivå. Det är fint att kunna prata med varandra och fundera kring vad det är man ser till vad det är man hör. Orkesterdiket är ibland minst lika intressant som scengolvet för den tomteutklädde fyraåringen.
Pepparkakornas dans. Ur Nötknäpparen.

Pepparkakor som dansar och tometebloss och snögubbar och smällkaramäller. Och på det en svart äkta pudel, väldresserad så det förslår. Kan det bli bättre?

Betyget på den dansande julsagan är högt, jag hittar faktiskt inget att anmärka på. Sedan jag såg den sist (vilket är några år sedan) har den både förbättrats på vissa plan och inte förändrats på andra plan. Båda delarna har lett till en utsökt nöt att både knäcka och äta dagarna innan jul.

Nötknäpparen återkommer varje år liksom traditionen bjuder men till dess kan du se lite mer här:

http://www.operan.se/sv/Var-repertoar/201213/Notknapparen/Forestallningar/2012-12-19-1800/

Eder Anita Emthén
anita@slynglar.com

Detta inlägg postades i Anita Emthén Norrblom, Dans och taggades , , , , , , , , , , . Bokmärk permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *