Trestegsraket på Operan

När sommaren 2012 snart är till ända och jag går igenom höstens dansutbud, klickar mig fram, minns jag den sista föreställningen innan sommaruppehållet. Det var tre baletter av tre koreografer på Kungliga operan i Stockholm. En av dessa, Tyll av Alexander Ekman, har visats ikväll (23 augusti 2012) och kommer visas den 24 augusti. http://www.stadsteatern.stockholm.se/index.asp?parkteatern/&main 
Snälla se den om du kan. Den är hänförande, samtidigt rolig.

Triple Excellence
Inledningen av ”Triple Excellence” var koreografen Pontus Lidbergs The Little Match Girl Passion (fritt efter H.C. Andersens Flickan med svavelstickorna). Den var betagande på sitt sätt. Vackert utförd, sakral sång…sägas kan att poängen gick fram. Ensamheten flickan (Anna Valev) beskriver förstår vi på många plan. Det är en skicklig koreograf med dito dansare, musiker, kostym- scenograf- och ljusansvariga. Men det händer mer i det som kommer efter. Kanske hade urpremiären av Lidbergs dans fungerat bättre utan sällskapet, om jag uttrycker mig så.

Kom ni döttrar är en tjusig sak. Koreografi Giovanni Bucchieri. Vi får gå in i en del av Giovannis triptyk eftersom koreografin är en del i ett konstprojekt där det ingår en skiva med bandet Sister och en långfilm, Come you daughters. Det är en mycket svart föreställning som emellertid plötsligt gnistrar till i en gigantisk diskokula och dansgolv. Koreografin känns modern och säker. Det märks att koreografen är musik och filmnörd, man märker att han är med, helt enkelt.

Det som avslutar kvällen, Tyll, är helt rätt val, ett crescendo. Studntals helt i vitt, i tyll, i balettsalen, i ballerinans huvud och ständiga räknande. Det vi ser är baletten, kroppens schack där det gäller att alltid ligga steget före. Ekman vet detta.

Mina minnen. Ditt val. Hoppas du ser Tyll.

Anita Emthén
anitaemthen@gmail.com

Detta inlägg postades i Anita Emthén Norrblom, Dans och taggades , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *