Banksy – en gatukonstnär med glimten i ögat

Råttan, gatukonstnären Banksys alter ego, dök upp på gatan i Bristol och öppnade våra ögon för en ny konst, en ny estetik – gatans estetik. Med ett underifrånperspektiv gav Banksy oss ett nytt sätt att se på oss själva och vårt samhälle. Trots att, eller därför att, han började som en illegal graffitikonstnär var hans idéer och bilder tillräckligt värdefulla för att väcka människors respekt och nyfikenhet. På senare tid har till och med konstvärlden fått upp ögonen för honom och han har fått tillträde till det ”legala” konstlivet och säljer idag bättre än många andra konstnärer. Det förvånar mig inte. Han konstverk har en skarphet och en skärpa som många andra (legala) konstnärer saknar. Hans bilder får oss att lyfta blicken och se oss själva, vår trångsynthet och fördomsfullhet, men också vår mänsklighet och utsatthet. Exempelvis när han målar två poliser av samma kön som kysser varandra eller när han målar en öppning på muren och påminner oss om friheten finns på andra sidan (eller är palmerna en synvilla?). Banksy vänder kameran mot oss, men han gör det med glimten i ögat.

Cristina Fuentes

Detta inlägg postades i Cristina Fuentes, Konst. Bokmärk permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *