Idag döps ”prinsessan” Estelle.

Idag döps ”prinsessan” Estelle. I denna korta men tyvärr korrekta mening förolämpas demokratin två gånger. För det första genom det faktum att vi i Sverige fortfarande har ett uråldrigt system som monarkin: Att personer, oavsett lämplighet och personliga kvaliteter, genom arv upphöjs för att dyrkas av massorna och översköljas av gods, gull och fjäsk. Det finns inget hållbart argument för att behålla ett sådant odemokratiskt och uppenbart dysfunktionellt system.

För det andra, att ”prinsessan” blir tvångsdöpt. Vi har religionsfrihet i Sverige och det borde vara vars och ens ensak om dennne genom religiösa riter skall inlemma sig i religösa samfund – ändå tillåts tvångsdop, könsstympning av pojkar och andra för individen/barnet kränkande och plågsamma behandlingar i religionens namn. Ett civiliserat land skall ha stor frihet för den enskilde i dess livsval och ytterst liten för denne att tvinga sina val på barn och andra i beroendeställning.

Kort sagt: I utvecklade demokratier skall det vara folket självt som väljer – både sin statschef och vilka religösa riter de vill ta del av.

Detta inlägg postades i Blomsteräng och taggades . Bokmärk permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *