Konstnärens vedermödor, vecka 13

Klar. En viss känsla av tomhet infinner sig, tillsammans med tre rejäla skopor trötthet. Arbetet forcerades under sista veckan, då denna tårta med koltrast färdigställdes. (Hona denna gång. Rättvist ska det vara även om de små liven är för upptagna med att kvittra, flyga runt och så här års med att mata för att egentligen hinna tänka på sådana frågor. Detsamma tycks ofta gälla människor.)

Jag slängde i ett nonstopmönstrat ägg som bonus, det är ju snart påsk. Grässtråna är ren improvisation. En intressant detalj är att staken som höll upp fågelbadet (se vecka 10) tycks ringla som en del av bakgrunden, som i sin tur är en del av det riktiga landskapet som i sin tur, och så vidare. Fågeln i tårtan har hittat ett nonstop och ignorerar mina påhitt.

(c) Joakim Ceder 2012

Så till sist, signering.

(c) Joakim Ceder 2012

Man hinner tänka avskyvärt mycket medan man målar. En del av tankarna har läckt över till en liten uppsats i filosofi som jag under tiden misslyckats med att skriva. Samtidigt har läckande filosofi drabbat konstnären under arbetets gång: Vad är det egentligen som förtjänar att målas? Detta har nu blivit en riktig Ja-till-livet-tavla, även om bejakandet måste bli kaotiskt till sin natur. (Anledningen till att den är så olik den s.k. verkligheten är bara att den är oordnad på ett annat sätt än verkligheten är.) Något annat sätt vet jag just nu inte för att få utlopp för världens vridenhet utan att bli en till mollröst i dess sorgliga ensemble. Jag ville störa kören med en gladare stämma, även om den, som sig bör, är ganska tunn och rostig.

(c) Joakim Ceder 2012

Joakim Ceder

Ps. Denna tavla kan beskådas på min vernissage, tillsammans med annat roande och oroande: Larry’s Corner, Grindsgatan 35, Stockholm. Tid: 1:a maj kl. 12-16, för jag hävdar envetet att konst också är arbete, vilket härmed demonstrerats.

Detta inlägg postades i asides, Blomsteräng, gallery, Joakim Ceder, Konst, Uncategorized och taggades , , , , , . Bokmärk permalink.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *